Probiotiká a prebiotiká

PROBIOTIKÁ sú živé mikrobiálne zložky potravy. Mikrobiálny ekosystém tráviaceho traktu je zložité spoločenstvo mikroorganizmov, ktorých úlohou je fermentovať zložky potravy, ktoré sa traviacimi procesmi v črevách nedali rozložiť. Sú to hlavne odolný škrob, vláknina, oligosacharidy, bielkoviny a pod. Bakteriálnou fermentáciou vzniká kyselina mliečna a mastné kyseliny s krátkym reťazcom octová, propionová a maslová, ktoré poskytujú energiu epitelovým bunkám čreva, znižujú pH, zvyšujú absorbciu Ca, Fe, Mg a priaznivo vplývajú na metabolizmus glukózy a lipidov v pečeni.

Laktobacily naviac produkujú vitamíny B1, B2, B6, B12, niacín, kyselinú listovú a kyselinu pantoténovú, syntetizujú
enzýmy, ktoré zvyšujú stráviteľnosť proteínov.

PREBIOTIKÁ sú nestráviteľné potravinové zložky, ktoré selektívne podporujú množenie symbiotickej mikroflóry v hrubom čreve a potláčajú množenie patogénnej mikroflóry. Tieto látky prechádzajú tráviacim traktom nezmenené až do hrubého čreva, kde sú hydrolyzované probiotickou mikroflórou, ktorá ich rozkladá na jednoduché sacharidy, produkuje enzým fruktozidázu, ktorá stimuluje hlavne množenie laktobacilov a bifidobaktérii a potláča množenie viacerých patogénnov klostrídie, klebsiely, E. coli a ďalšie. Ako prebiotiká sa používajú hlavne oligosacharidy, najčastejšie fruktooligosacharidy.

gruponebot.es